Poneja

tiistai 26. helmikuuta 2013

Palomuuri mielen ja paperin välissä

Ei ollut tarkoitus kirjoittaa uutta blogimerkintää näin usein, mutta minulla nyt sattuu olemaan normaalia enemmän aikaa. Minkä takia? Otsikko oikeastaan sen kertoo, mutta jos asia ei vielä ole auennut, niin jatka lukemista.

Kerroin edellisen blogautuksen alussa, että jos kuvaa ei kokonaisuudessaan näe mielessään, niin pitää vain kokeilla hahmotella, jonka jälkeen lopputulos voi olla jotain mielenkiintoista. Mutta entäpä jos sinulla on tarkka tieto siitä, mitä kuvassa tulee olemaan, mutta et silti hahmota mielessäsi yhtään mitään? Ei mitään järkeä, vai mitä? Ja mitä tapahtuu, jos yrität hahmotella jotain sellaista, jota en näe mielessäsi? Tulee ämpärillinen paskaa, mutta tälle asialle on olemassa aavistuksen virallisempi termi: Taiteilijan blokki.

Ka mikä vittu se on?


Jos olet piirtäjä, etkä ole kokenut tätä ns. "taiteilijan blokkia", niin onneksi olkoon! Jos olet sellaisesta kärsinut tai kärsit siitä tällä hetkellä, niin otan osaa. Jälkimmäisessä tapauksessa kirjaimellisesti. Jotkut väittävät, että sellaista asiaa ei ole olemassakaan! Väitän kyllä jyrkästi vastaan.

Mitä tämä blokki sitten tekee? Pistää ainakin vituttamaan, se on varma! No lyhyesti sanottuna, se estää uuden sisällön tuottamisen. Se on yksilökohtaista, miten se toimii, mutta minun tapauksessani kaikki piirtämäni näyttää paskalta, enkä osaa hahmottaa kokonaiskuvaa päässäni, jonka takia se on mahdoton luoda paperille. Tästä syntyy vahva turhautuneisuuden tunne, joka tuntuu päässä inhottavana paineena ja levottomuutena. Se voi aiheuttaa jopa päänsärkyä, joka pistää sitten ärsyttämään, joka pahentaa tilannetta vielä entisestään. Eli tällaisen blokin aikaan saatan olla hieman äkäisellä päällä, joten lähesty varoen.

Kuten sanoin, tämä tila on yksilöllinen. Aika usein asian laita on, että piirtäjällä ei ole ideoita, joten hän ei voi piirtää paperille mitään. Minun tilanteeni kuitenkin on, että minulla on ideoita, mutta en kykene piirtämään niitä paperille syystä tai toisesta. Ikään kuin kuva ei olisi vielä oikein valmis, ja sen pitäisi antaa hautua jonkin aikaa alitajunnassa, kunnes sen hahmottaa kokonaan. Pään sisällä näkyy vain suttua.

Ja miten pitkään tämä tila kestää? En tiedä. Viimeksi se kesti vain pari päivää (onneksi), mutta se voi kestää jopa kuukausia. En kuitenkaan malta uskoa, että tuo blokki kestäisi minun tapauksessani viikkoa kauempaa. Minä näet unohdan nopeasti typerät asiat.

Mistä se johtuu?


Mene ja tiedä. Milloin mistäkin. Aika usein taitaa blokki kuitenkin kulkea käsi kädessä stressin kanssa. Jos pääsee stressistä eroon, niin pääsee blokista eroon. Simple as that. Periaatteessa se voi johtua ihan mistä tahansa. Itse en ole vielä selvittänyt oman blokkini syytä. Voi olla, että takaraivossa naputtaa ajatus keskeneräisestä piirustuksestani, tai sitten olen yksinkertaisesti vain piirtänyt liian paljon, joten aivot tarvitsevat lepoa. Onhan tästä piirtämisharrastuksen aloitusajankohdasta n. vuosi, ja olen piirtänyt keskimäärin yhden kuva päivässä tuon vuoden ajan. Tai ehkä se on jotain ihan muuta! Ei minulla käsittääkseni kuitenkaan stressiä ole.

Miten siitä pääsee eroon?


Tapoja on monia. Voi joko lukea netistä vinkkejä asiaa varten, jos vaikka jokin niistä auttaisi. Ehkä pitää vain rentoutua pari päivää ja unohtaa piirtäminen tuoksi ajaksi kokonaan. Jospa haluaisit käytä jossain matkalla? Jospa asia korjautuu, jos ongelmasta tekee blogimerkinnän?

Itse ajattelin tuon viimeiseksi mainitun lisäksi läskeillä pari seuraavaa päivää, ja keskittyä muihin harrastuksiini. Uskoisin sen auttavan. Periaatteessa voisin piirtää tuota keskeneräiseksi jäänyttä työtäni, kun se ei vaadi enää minkäänlaista hahmottelua. Se kokonaiskuva kun on jo pakkautunut tuonne alitajuntaani. Noh, katsellaan...

Lopuksi


Katos perkele! Kirjoituksesta ei tullut niin pitkä, ja voin jo oikein tuntea levottomuuden katoavan pääkoppani sisältä... Tai sitten se vain on tuo päänsärkylääke, jonka otin jokin aika sitten.

No Rich pakenee pelimaailman uumeniin alitajuntaansa nollaamaan. Rentoutumalla tästä selvitään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti