Poneja

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pala kerrallaan - Osa 1

Aloittelin tuossa tekemään uutta työtä, ja tuli sitten tuossa ensiaskelia tehdessä mieleen, että minähän voisin dokumentoida yksittäisen piirustuksen toteuttamisen. Eli joka kerta, kun teen jotain piirustukselleni, teen siitä yhden kirjoituksen, jossa kerrataan session aikana tapahtuneet asiat. Tällä tavoin saan ainakin tietää, kuinka pitkään yhden piirustuksen tekeminen kestää. Koska tämä idea tuli mieleen vasta aloitettuani piirustuksen tekemisen, on kuvakaappaukset itse työskentelystä vähän harvassa, joten pahoitteluni.

Idea ja luonnostelu


Piirustuksen idea ei ole mitenkään omaperäinen, mutta se on minulle siitä huolimatta hyvin tärkeä hankalan kuvakulmansa vuoksi. Idea tuli tyhjästä, kun olin vierailemassa vanhempieni luona. Lopullinen luonnos näytti seuraavalta:


Melko suttuinen, mutta kyllä siitä selvän saa. "Viimeistelin" tuon luonnoksen päästyäni omalle kämpilleni, mutta sen jälkeen se rupesi vaikuttamaan jotenkin tyhjältä... Mietin, että mitähän Twilight voisi katsoa noin tyytyväinen ilme kasvoillaan. Jokin kaunis luonnonilmiö kenties? No vastaus oli yksinkertainen, mutta tarvitsin sitä varten toisen paperin, johon piirsin seuraavan:


Jo toisen kerran peräkkäin, onnistuin piirtämään ponin hyvin hankalasta kuvakulmasta. Näin jälkikäteen mietittynä, Dashin siivet saisivat olla ehkä hieman suuremman, mutta se on vielä mahdollista korjata. Skannasin nämä kaksi kuvaa koneelleni ja laitoin ne yhteen läjään Photoshop-tiedostoon. Kuvan työskentelyresoluutio on 7000 x 4600 pikseliä ja pikseliresoluutio 350. Lopputulos näyttää tältä:


Pirun hyvä, vaikka itse sanonkin! Annoin työn alustavaksi nimeksi "The First Date". Se tulee todennäköisesti muuttumaan, mutta pitäähän psd-tiedostolla nimi olla.

Varsinainen työ alkakoon!


Tässä vaiheessa tasoja (layereitä) on kolme kappaletta: Luonnos, valkoinen ja vihreä. Luonnos-tasolta löytyy tietysti yllä näkyvä luonnosyhdistelmä, mutta mikä on valkoisen ja vihreän tason merkitys? Toimia taustana tietysti! Valkoinen tausta on oletuksena näkyvissä, mutta vihreän tausta pistän päälle, jos valkoinen tausta ei auta erottamaan tiettyjä asioita kuvassa, kuten värjäämättömiä kohtia. Vihreän taustan sijaan voi käyttää tietysti mitä tahansa muuta väriä, paitsi valkoista tai mustaa. Miksei musta käy? Koska ponien ääriviivat tulee olemaan tässä työssä mustat, joka tulisi olemaan ongelma värjäyksen kanssa. Sarjakuvia piirtäessä minä taas käytän mustaa toissijaisena taustavärinä, koska niissä ponien ääriviivat ovat värikkäät.

Tässä vaiheessa loogisin vaihtoehto on tietysi tehdä hankalin työ ensin, eli ponit. Useat ihmiset sanovat, että tasoja ei tulisi käyttää, kuin korkeintaan 20 kappaletta, koska muuten menee sekaisin. Minä taas sanon tuon olevan paskapuhetta. Jos nimeää tasot järkevästi, ja ryhmittelee ne, niin niitähän voi pistää vaikka kuinka monta! Arviolta tämäkin työ tulee käyttämään lähemmäs sata tasoa, enkä minä näe siinä mitään ongelmaa.

Jotta saataisiin pidettyä asiat järjestyksessä, niin luodaan uusia tasoja vasta tarpeen vaatiessa. Siispä alkuun loin kansion, jolle annoin nimeksi "ponit". Sille loin kaksi alikansiota, joille annoin nimeksi "Twi" ja "Dash". Periaatteessa olisin voinut käyttää kummallekin ponille yhtä kansiota, mutta tämäpä onkin varotoimi. Jos myöhemmin huomaan, että esim. Dash on väärässä kohdassa, ja kummankin ponin ääriviivat on sijoiteltu samalle tasolle, pitää minun leikata ne erilleen jälkikäteen, joka vie turhaa aikaa, ja sotkee tasorakennetta. Tekemällä kummallekin ponille oman kansion, saan siirrettyä kumpaa vain yhdellä klikkauksella milloin huvittaa.

Ääriviivat


Tämä vaihe on hyvin tärkeä ja se saattaa kestää parikin tuntia. Jos luonnos on onnistunut, ei tämä vaihe kestäne tuntia pidempään. Riippuu tietysti siitä, kuinka monta ponia kuvassa on. Päätin aloittaa piirustusurakkani Twilightista, koska tiesin Dashin siipien olevan ongelma, ja vievän eniten aikaa ääriviivojen piirtämisessä.

Minulla on tapana aloittaa kehon ääriviivoista. Loin Twilightin kansioon tason nimeltä "kehon ääriviivat" ja piirsin viivat. Yksinkertaista. Jouduin hieman säätämään Twilightin vasenta etujalkaa (hänestä katsoen), mutta siinä ei pitkään mennyt.

Kun sain kehon ääriviivat on valmiiksi, piirsin harjan ja hännän viivat omalle tasolleen. Itse sijoitan tämän tason yleensä kehon ääriviivojen alle, mutta joskus joutuu tekemään poikkeustapauksia. Voin joutua esim. pilkkomaan tason kolmeenkin eri osaan.

Lopuksi vielä pistin yksityiskohdille oman tasonsa, mutta voi olla että yhdistän sen samaan läjään myöhemmin kehon ääriviivojen kanssa. Tälle tasolle piirsin vain sarven uurteet ja kovan sisäpuolta. Lopullinen tilanne Twilightin ääriviivojen jälkeen näyttää tasojen suhteen tältä:


Sitten Dashille sama juttu, mutta parilla poikkeuksella. Dashin takana näkyvälle harjalle ja hännälle tein oman tasonsa. Siihen on syynsä, mutta en sitä tässä rupea sen tarkemmin selittämään. Asialla on kuitenkin jotain tekemistä ääriviivojen paksuuden kanssa. Toinen poikkeustapaus tulee siipien kanssa. Ne vaativat työtä, joten ne on parempi laittaa omalla tasolleen, kaikkien muiden Dashin tasojen yläpuolelle. Tässä lopullinen tulos tasojen suhteen:


Kerkisin aloittaa Dashin siipien piirtämistä, mutta sitten väsähdin. Ääriviivojen piirtämiseen hujahti aikaa kuitenkin jo tunti. Tässäpä lopputulos, mihin asti pääsin:

Ääriviivat luonnoksen kanssa.

Ääriviivat ilman luonnosta.
Näin jälkikäteen katsottuna näyttäisi siltä, että Dashin takajalat ja Twilightin nouseva jalka kaipaisivat mahdollisesti hieman muokkaamista, mutta katsotaan sitä sitten myöhemmin. Vielä on paljon tekemistä, mutta alku näyttää ainakin lupaavalta!

Aikaa käytetty kokonaisuudessaan: n. 3 tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti